fiajungdalen.blogg.se

Vintervila

Publicerad 2015-11-11 18:49:00 i Min åsikt,

Nu när det är mörkt stora delar av dygnet och antingen regnigt och lerigt eller svinkallt och fruset är det många som väljer att ge sina hästar vintervila.

Är detta något som hobbyhästen verkligen behöver eller är det en ursäkt för oss ryttare att slippa undan den tråkigaste tiden som hästägare?

Jag tycker att det finns några viktiga saker att ta hänsyn till när det kommer till viloperioder överlag.

 
1)  HÄSTEN , Hur gammal är den, vad är dess fysiska och psykiska status.

2) TRÄNINGEN Hur mycket tränas min häst, vad utför den för träning och ligger hästen i fas med sin ålder

3  STALLMILJÖN Hur många timmar per dag går min häst ute, hur ser hagen ut, hagkompisar, finns det tillgång till skrittmaskin.
 
Om jag går till min egna häst i dagsläget så kommer hon inte att få någon vintervila vilket är väldigt förklarigt då hon redan vilat ett år och är under igångsättning . Men om vi skulle bortse från det och se till hur det normalt skulle ha sett ut för henne så skulle hon ha tränats 6 dagar i veckan varav en dag är en skrittdag och en dag är ren vilodag i hagen. Hon skulle ha ridits i alla gångarter på olika underlag varav varje pass skulle ha inneburit både styrka , kondition och muskeluppbyggnad med varierad grad av slitage. I normala fall så tävlas mina hästar ca varannan till var tredje helg i hoppning så hade det varit ett normalt år så skulle Lima fått två veckors vila nu på vintern . Då skulle jag förlagt den till jul och nyårshelgen då det oftast brukar vara smällkallt och dessutom minskad tid.
 
Två veckor hade varit alldeles lagomt att att bara vila upp kroppen och knoppen på men utan att hästen tappar vare sig konditon eller muskler.
 


Vad innebär vila då?
För de flesta brukar vila vara skrittmotion, för andra kan det vara ”totalvila” och för den tredje kan det vara tävlingsuppehåll och grundträning.

För mig är vintervila totalvila . Hästen går i hagen och skrotar i 14 dagar och bara är. Givetvis så borstas den och ses över men ingen ryttare på ryggen , ingen sadel eller träns i åsyn utan bara ren och skär vila. Men det måste man ju såklart anpassa efter individ. Vissa hästar klarar absolut inte av att bara gå i hagen utan behöver någon form av stimulans så det är ju en avvägning man får göra.

 

 Kommer din häst få någon form av vintervila och hur tänker du om det ?

Kommentarer

Postat av: Lina Holmbom

Publicerad 2015-11-11 20:20:57

Jag har alltid haft flera hästar, och jag blir så rastlös av alla vilar samtidigt :P
Så som vilan ser ut i år för mina:
Roxi vilade hela juni, och hon ska vila 4 veckor nu.
Magnus skadade sig i Maj så han fick vila till Augusti så han får bara någon vecka eller två över jul sen ska han igång igen =)
Tummen har "vilat" i 10 månader så hon ska bara få några mikropauser lite då och då för att landa i kropp o knopp =)

Jag brukar alltid låta mina äldre hästar få två veckors helvila på sommaren och vintern. Sen rider jag fullt ut och tävlar även när dom går på bete =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela