fiajungdalen.blogg.se

Barnmat

Publicerad 2015-11-11 12:28:00 i Bebis, Min åsikt,

Alltså det här med barnmat verkar vara ungefär lika känsligt ämne som amning är. Suck.
 
Att det ska vara så himla svårt jämt och att folk ska vara så himla lättkränkta. Snälla nån vad är det som är så farligt med att alla har vi olika åsikter och tänk? Bara för att jag tycker och gör på ett sätt så innebär ju inte det att alla måste göra på det viset eller tycka som jag .
 
Hett ämne verkar det sannerligen vara i alla fall.
 
Jag har en åsikt och jag har ett tänk på både barnuppfostran och på hur jag vill att mina barn ska växa upp , jag lever lite efter hur jag själv är uppväxt och uppfostrad. Jag är uppväxt med hemmalagad mat , godis på lördagar och " snabbmat" på fredagar. Vi hade ganska fasta rutiner och klara regler samtidigt som vi fick mycket eget ansvar ganska tidigt .
 
Just det här med hemmalagad mat det är något som jag tycker är jätteviktigt och det är något som jag vill föra vidare till mina barn. Visst blir det halvfabrikat och ibland snabbmat här oxå det säger jag inget om även om det inte är det optimala enligt mig . Men när det kommer till dom minsta personerna i hushållet så har jag varit extremt noga med hemmalagad mat med bra ingredienser.
 
Jag ser inget fel i att folk köper färdiga burkar till sina småttingar men jag undviker det i största möjliga mån och det är ju ett val jag gjort. Tydligen så räknas det som både oansvarigt, snålt och skrämmande av majoriteten av dagens småbarnsföräldrar. Jisses säger jag bara. Oliver har kanske på sin höjd fått 5 burkar färdigköpt mat under hela sin uppväxt och han lever ju än , frisk och stark är han oxå så jag tippar på att om jag klarade av att laga mat åt han då så lär jag klara av att göra det till Wille nu.
 
Jag ser absolut inte ner på dom föräldrar som väljer att köpa färdig burkmat till sina bebisar, absolut inte jag kunde helt enkelt inte bry mig mindre om vad du stoppar i ditt barn för nånting så därför förstår jag inte varför folk går bananas över att man vill laga sin egna mat till sitt egna barn.
 
Jag tycker att det dels är roligt att laga mat , jag tycker det är viktigt att veta exakt vad jag stoppar i mitt barn och det är även skonsamt för ekonomin så jag förstår inte riktigt problemet.
 
Här har Oliver fångat våran odlade fisk i våran damm som blev den dagens middag
 
Välling verkar oxå dela in folk i två läger, dom rabiata och dom vettiga. Jag gillar inte välling och jag gillar inte att ge mitt barn välling. Nu finns det säkert bättre framtagen välling jämfört med när Oliver var liten , det har jag inte kollat upp men Oliver fick gröt istället då jag tycker välling mest är nån form av bukfylla där innehållet mest var ....skit. Observera nu att det här är mina åsikter , jag har inget problem me dom som ger välling till sina barn, jag vill bara inte ge det till mina.
 
Oliver är uteslutande uppväxt på hemlagad mat, hemmagjord fruktsmoothie eller bara vanlig skrapad eller mosad frukt, hemmagjord gröt och fick nog inte en enda sötsak förrän han hade fyllt två.  Jag kommer göra på samma sätt med Wille och det är min filosofi när det kommer till barnmat.
 
Man ska ju ändå laga middag och lunch till sig själv och det går jättefort att slänga ner i en mixer tillsammans med lite grönsaker och mixa till lämplig konsistens när dom är små , sen fryser man bara in det i lämpliga portioner. Samma med frukt. Jag har lite svårt för det här med att köpa fruktpureer när man så enkelt kan göra det själv .
 
Att ge sina barn saft , dricka och smaka sötsaker innan dom ens förstår vad det är det tycker jag personligen bara är helt galet. Socker kommer dom att introduceras för ändå i sit liv och så länge man kan undvika det tycker jag att man ska göra det , eller ja återigen vad ni gör med era barn är ju inte mitt problem men det är vad jag tycker och det är så jag resonerar kring barn. Barn förstår som sagt inte skillnaden på en kaka eller en helt osötad skorpa tex . Men som sagt alla gör som dom själva vill jag tror dock att man har igen det i längden om man är lite försiktig med socker och helt enkelt onödiga kalorier.
 
 
Blåbär som man får plocka själv smakar allra godast!!
 
Jag dömer verkligen ingen och jag kan absolut förstå att man köper både gröt,välling, färdig mat och fruktpure från affären . Det är ju väldigt smidigt och dessutom så får barnen i sig allt som dom behöver förhoppningsvis men jag personligen köper det endast i nödfall .
 
Hur ser ni på saken? gör ni egen mat eller köper färdiga burkar? Varför eller varför inte?

Kommentarer

Postat av: Johanna

Publicerad 2015-11-11 16:56:16

Tanken är att jag ska göra egen mat till Signe i största möjliga mån. Har köpt några burkar, fryst in i iskubsformar och som hon får smakprov från. Men efter att jag själv smakat på det så blir det hemlagat. Ska bara köpa en mixer först :P Jag vill veta vad hon får i sig, läste mig till att det var ris i en puréburk som skulle vara potatis och broccoli... Sötsaker kommer jag inte ge henne än på flera år, bara onödigt. Det gäller bara att informera vissa "jag vet bättre än dig"-personer i hennes närhet att låta bli att ge henne.

Postat av: Therese

Publicerad 2015-11-11 18:06:38

Jag har alltid lagat egen mat till mina 4 och väldigt tidigt har dom ätit samma mat som vi andra, dock utan salt. Varför? Dom har inte tyckt om burkmaten (har köpt en och annan burk i nödfall, dessutom tycker jag att hemgjord mat är bättre då man vet exakt vad dom får i sig. Välling har jag köpt och gröt har jag köpt ibland men oftast har den varit hemgjord oxå. Finns ett inlägg om detta i min blogg :-)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela