fiajungdalen.blogg.se

Dom är inte gjord av socker!

Publicerad 2015-10-22 11:51:00 i Min åsikt,

Det här inlägget skrev jag för exakt ett år sen idag , jag tycker själv att det är ett väldigt viktigt och bra inlägg så därför kör jag en repost på det  fast med lite nytt i texten .
 
 
Att hästar är byggd för att vara ute det vet väl förhoppningsvis alla , oavsett om man håller på med hästar eller inte. I min värld så är det i alla fall en självklarhet för att hålla hästen frisk och nöjd. En häst som stängs inne merparten av dygnets timmar blir otåliga, rastlösa,uttråkade och många blir till slut apatiska. Det är ofta i det skedet som hästägaren tror att hästen är nöjd med att stå inne .  En häst som står inne brukar ofta lägga sig till med beteendestörningar . Den sparkar i boxväggen , krubbiter, väver , vandrar runt runt , blir lynnig och svår att hantera , biter på inredningen och på det som kommer i vägen . En del hästar tappar helt livsgnistan.
 
Men att stå inne många timmar stör inte bara den psykiska biten hos hästen , det stör ju även den fysiska. En häst är gjord för att ströva och tugga väldigt måga timmar om dygnet för att hålla magen i balans och för att hålla igång cirkulationen till hela dess stora kropp. En häst behöver tugga 13-18 timmar varje dygn för att upprätthålla ordningen i sin mage då dom har väldigt liten magsäck som är gjord för att alltid vara mer eller mindre fylld. En häst bör alltså inte stå utan mat mer än var fjärde timme.En häst är även gjord för att vara i rörelse 18-20 timmar per dygn.  Vad tror ni då händer med en häst som står inne mestadels av dygnet med dess kropp ? Jo Den blir stel i sina leder och muskler, sväller i benen , den kan få påverkan på andning/lungor då luften i stallet blir dålig,hovarnas kvalite blir märkbart sämre och vanliga skador på hästar som står på box är hovbensfrakturer och bäckenbensfraktur.  Försvagade senor och ledbrosk är även det en följdskada av att stå inne för mycket. Inte helt ovanligt är det att nosvingar och ögon skadas av föremål i boxen.
 
 
 
Kolik är oxå en av dom vanligaste sjukdomarna som hästar på box drabbas av just för att fodret förhindras att matas fram till tarmarna . Hästen är i behov av att röra sig för att tarmarna ska kunna bearbeta fodret och inte få förstoppning. Jag tror man ska tänka så här , att varje timme hästen får vistas utomhus i en större hage kommer den att förbättra någonting.

Rörelseapparaten, andningsorganen, blodcirkulationen, ämnesomsättningen, värmeregleringen och nervsystemet, alltså koordinationen,  gynnas nämligen alla av rörelse. Ledbrosket saknar blodkärl och är därför beroende av rörelse för att näringsutbytet med ledvätskan ska fungera. Att stå stilla är som att stänga av ledvätskans hjärta. Ett ledbrosk i toppkondition är avgörande för elitprestation.
Blodcirkulationen i benen är ju  också beroende av rörelse. Det är svårt för hjärtat att pumpa upp blodet från hovarna tillbaka till hjärtat. För att pumpa runt blodet så behöver hästen vara i rörelse där hovarna är det som hjälper till med att just pumpa runt blodet.  Muskelarbetet hjälper även blodcirkulationen i hela hästens kropp,
När en muskel spänns trycker den ihop intilliggande blodkärl och gör att blodet trycks förbi nästa klaff i kärlet, och på så sätt förs vidare runt i kroppen.
 
 
Luftvägsproblem är ju även det en stor anledning till att låta hästarna vara ute så mycket som möjligt för det är få stall om det ens finns något som håller kvaliteen för att ha en häst inne. I ett stall som vi människor uppfattar har ”bra luft” finns 200-4 000 gånger fler levande bakterier per liter luft än utomhus. Stora partiklar, sådana som vi ser med blotta ögat, fastnar i näsa och svalg. De små partiklarna, som är mer som osynliga gaser, ska tas omhand av flimmerhåren. Men dessa är anpassade för den partikelmängd som finns i utomhusluft, därför är det en stor del av dessa partiklar som följer med hela vägen ner i lungorna och ställer till skada.
Problemet förvärras ytterligare om hästen inte tillåts äta från marknivå, eftersom slemtransporten som ska frakta upp partiklarna ur lungorna bygger på att hästen sänker huvudet och betar.
 
 
 
Vi människor vill gärna förmänskliga våra vänner hästarna, när det är ruggigt ute och vi själva fryser så är det lätt att tänka att hästen oxå hellre står inne å myser , men så är det ju inte . Klart att hästar inte alltid tycker om regn, blåst och snöstorm men om alternativet är att stå inne i en box å stirra i väggen så väljer dom hellre att vara ute.
 
Tilläggas bör att det här är ju för en vanlig hobbyhäst , ser man till hur elithästarna har det så ryms det inte så många timmar ute i en hage men dom tränas å andra sidan väldigt hårt. Många av dom går i en skrittmaskin 1-2 ggr per dag samt tränas nån timme . Innan och efter ridning sköts hästen om vilket tar en del tid så där är det inte hela världen att den hästen kanske bara har ca 4-5 timmar i en hage , en häst som aktiveras såpass mycket som elithästarna tar inte lika mycket skada av att stå på stall jämfört med en hobbyhäst som rids nån timme per dag 5 dar i veckan. Överlag tycker jag att man har sett en ganska stor förändring till det positiva även på elitnivån där hästarna mer och mer får gå i stora hagar fler timmar per dag.
 
Jag försöker hålla mina hästar ute från 7 på morgonen till 22 på kvällen , såvida det inte har hällregnat en hel dag då kan dom få gå in redan vid 20. Under 10 timmars utevistelse är för mig inte okej någonstans. Om man tittar på hästar som går på lösdrift så väljer dom hellre att ställa sig ute mitt i hagen med rumpan mot vind/regn/snö än att gå in i vindskyddet. Det säger ganska mycket om hur hästarna vill ha det. En del hästar är frusna , precis som oss människor , men då är det ju bara att lägga på ett extra skydd i form av täcke som håller hästen varm och torr. En häst som erbjuds mat , vatten och vindskydd och i dom fall som kräver det då , täcke, så är det grunden till en frisk och lycklig häst . Tror jag i alla fall .
 
Det är min syn på hästhållning och det är den jag strävar efter att hålla . Bra mat , mycket utevistelse, varierad och lämplig motion och sunt bondförnuft tror jag man kommer långt på. Håller ni med mig eller har ni andra åsikter?
 
Foto: Lina Holmbom

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela