fiajungdalen.blogg.se

Utvecklingsfas 4 månader

Publicerad 2015-11-01 13:43:00 i Bebis,

Naturligtvis följer inte alla barn schemat slaviskt utan det kan skjutas framåt och bakåt i tid och ibland verkar det som om barnet helt hoppar över ett språng.
 
Först förbereder sig barnet för språnget och kan kräva extra uppmärksamhet och blir vad man lätt kallar för ”jobbig”. Man känner inte igen sitt barn och undrar vad som är fel, oftast är inget fel utan allt är exakt som det ska vara! Det är bara ack så jobbigt. Barnets jobbighet består oftast av att det inte känner igen sig själv heller och blir frustrerad och allmänt fnoskig. Det är i denna fas som matrutinerna ställs på huvud och barnet kan äta sämre. Sömnen är oftast det tydligaste tecknet, vissa barn går från hela nätter till att knorra och böka nätterna igenom. När det blir lite större kan man ibland ana att det blir blygt och tystlåtet.
 
Sen kommer själva språnget och Wille är ju nu 17 veckor , alltså i fas 4
 
Nu lär sig barnet utforska saker, gripa, vända, vrida, smaka och titta. Kurragömma kan uppskattas då de får grepp om att saker ”syns inte men finns ändå” för att citera en välkänd sång. Många börjar vända sig och motoriken blir större, kryprörelser kan göra sitt intåg. Vissa barn kommer även på hur man använder munnen för att skapa ljud, mamma, pappa och andra små ord är inte ovanliga.
 
Exempel på nya färdigheter:
-vänder sig från rygg till mage, eller mage till rygg
-försöker krypa
-stöder på underarmarna och lyfter upp överkroppen
-försöker sätta sig upp
-tycker om att röra på munnen, sticker ut tungan
-kan gripa om saker med ena handen och lägga det i andra handen
-stoppar in saker såväl som mammas eller pappas hand i munnen för att undersöka och bita på
-försöker slå leksaker mot en bordsyta
-försöker leka med en aktivitetstavla
-kastar avsiktligt saker i golvet
-letar efter föräldrarna och kan vända sig om för att göra det
-reagerar på sin egen spegelbild, med rädsla eller glädje
-reagerar på sitt eget namn
-förstår den verkliga innebörden av ett eller flera ord
-jollrar
-gör nya ljud med läppar och tunga, vvv,sss, zzz, rrr osv
-använder konsonanter
-sträcker ut armarna för att bli upplyft
-smackar med läpparna när hon är hungrig
-skjuter ifrån sig flaskan/bröstet när hon är mät
-kan överdriva sina egna reaktioner tex hosta igen och skratta om föräldrarna reagerar på hennes hostande
-har en speciell "snutte"
 
 
 
 
Wille stämmer in på nästan varenda punkt här så det känns skönt på nåt vis . Nu väntar jag bara på att den här fasen ska gå över för det är trots allt ganska jobbigt när dom inte är sig själv riktigt.
 
Hur var era bebisar vid 4:e fasen?

Kommentarer

Postat av: Neapocalypse - en alternativ hästblogg

Publicerad 2015-11-01 18:36:40

Åh vad söt <3 Läskigt att ha barn! Är bara 19 år så det blir väl inte några ungar än men man vet ju aldrig!

Svar: Tack :) Ha ha ja lite läskigt är det , det är väldigt mycket som händer som man ska försöka hänga med i och framförallt är man ju livrädd att göra fel på nåt sätt. Jag var 22 när jag fick Oliver ;) man ska aldrig säga aldrig :)
Fia

Postat av: Johanna

Publicerad 2015-11-01 19:07:49

Hon åt oftare, eller snuttade i alla fall. Tror det var då hon bestämde sig för att en halvtimme åt gången optimalt att sova på dagarna. Hon vände sig då.

Vi är nog i nästa fas, eller på väg. Haft ett gäng rejält usla nätter, varannan timme har hon vaknat, eller oftare.

Svar: Huuu första faserna tyckte jag Wille blev väldigt snuttig men det har jag inte upplevt den här gången , bara att han velat äta mer på nätterna medans dagarna har varit ganska lugna . Sen har han sovit sämre dagtid nu och varit mera knölig och gnällig.
Uscha jag lider med dig och jag hoppas att hon snart låter dig sova lite mer , tur dom går ganska fort dom här sprången men det är pissjobbigt när man är mitt i dem.
Fia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela