fiajungdalen.blogg.se

Yes

Publicerad 2015-08-31 23:08:43 i Allmänt,

Men hallå där :)

Hoppas ni haft en bra måndag, det har jag och jag har nästan hunnit med hela min to do lista. Jag tog å somnade med Wille efter att ha skjutsat oliver på skolan. Vaknade när Thomas kom hem för att packa om sin väska. Så efter att ha sagt hejdå till honom och ammat Wille så blev det en powerwalk på blandat underlag. Joggade sista biten hem och idag kändes det lättare i benen men kroppen känns tung. Körde igenom kroppen med övningar för mage, bröst,rygg,rumpa och ben . Idag fick jag bättre kontakt med musklerna och kände att det tog bra. 

Snabb dusch , tanka lillen och fara till veterinären med Elton . Höll på att få årets utbrott på vägen dit. Jäääävla pensionärer bakom ratten , ursäkta , men när man kör 30 på 70 väg då kan dom lika gärna ta bussen å lämna in körkortet. Eller varför inte krypköra bara för att man ser nåt man vill titta på... Gaaaah jag brann av båda gångerna och tog mig förbi likt en oljad blixt.

Elton är nu vaccinerad och han skötte sig jättebra. Ska in med Traj till veckan å vaccinera han oxå. 

Lyckades ringa 2 av 4 samtal samt handla med en sovande lillprins , tack O lov annars brukar han skrika när vi handlar. 

Har lyckats skriva några inlägg här på bloggen som kommer som tidsinställda, svarat på Mail och funderat på framtida projekt. 

Hästarna är genomtittade och är nog ganska nöjd med att fortfarande ha sommarlov. Strömmen funkar fint å Lima fick sig en kyss som hette duga. Det finns kvalite i steget att plocka fram kan jag lova. Det ska bli så roligt att sätta igång henne . Vågen visade minus 1 kilo så nu har jag bara 4 kilo kvar innan jag är nere på min viktgräns jag satt för att få rida Lima . 

Barnen sover och jag ska göra detsamma. Imorrn ska Wille till BVC och  jag ska leka detektiv . Imorgon börjar även plankan utmaningen. Mer om den imorrn. 

Natti natt

Veckans övning - markarbete

Publicerad 2015-08-31 17:17:45 i övningar,

Den här övningen går ut på att stärka och förbättra hästens balans samt träna på rytmen och att reglera galoppen. Du behöver 11 bommar totalt med 3.10 m emellan.
 
Om du har unghäst kan det räcka att börja med en bom, sedan en till, eftersom unghästen lättare hamnar i obalans. Du kan också ha längre mellan bommarna för en unghäst, cirka 3,20 meter.
 

Rid fram i alla gångarter på raka och böjda spår i båda varven. 
Om hästen blir lite stark  så kan du gå in på volt och ligga på en volt över bommarna i hörnet. 
Om den blir alldeles för stark, sakta av, flytta lite och gå inte in på bommarna igen förrän hästen är avspänd och inte springer emot handen. Det är viktigt att det inte blir dragkamp.
 
 
 
Första övningen ( Övning 1 )så lägger du ut ( beroende på häst) 5 bommar med 3.0 m emellan på medellinjen. Rid i galopp över bommarna i ett och samma varv ca 5 ggr byt därefter varv och gör lika många gånger i det. Rid i ett kontrollerat tempo, normal galopp.
 
Övning 2 så galopperar du över bommarna i hörnen , 3.10 emellan . Ha normal galopp över bommarna men växla upp och läng galoppen på ena långsidan medans du på den andra långsidan rider i kort galopp.
 
Övning 3 normal galopp hela vägen , känn rytmen , takten och tempot .

 
 
 
 

 

Dressyrens rörelser - Öppnan

Publicerad 2015-08-31 14:12:00 i Dressyr, Tips, ridövningar,

Öppnan är den första av skolorna och liksom slutan så är den en riktig muskeluppbyggande rörelse för hästen. I öppnan så är det det inre bakbenet som tränas i viktbärande.


Det är alltså en sidvärtsrörelse där hästen ska vara ställd och böjd från rörelseriktningen runt den inre skänkeln.  Den skall trampa med bakbenen på spåret, eller den linje man rider på, och framdelen innanför spåret, eller den linje man rider på. Hästen rör sig på tre spår med 1: yttre bak, 2: inre bak och yttre fram, 3: inre fram. Ryttaren skall sitta rakt över hästen med den inre skänkeln i normalt läge strax bakom sadelgjorden och med den yttre skänkeln något tillbakadragen.

 Hjälpgivningen för öppna är i stort sätt samma som hjälpgivningen för en volt. Du kan tänka att du ska rida in på en volt , du öppnar en volt.  Innerskänkel inverkar på innerbak ben, innertygel ställer och placerar bogen innanför spåret. Yttertygel reglerar ställningen och förhåller vid behov och visar vägen, ytterskänkel har en otroligt viktig uppgift då den inverkar på ytterbak som ska orka skjuta på framåt.

 

 


Till vänster kan ni se öppna sett uppifrån. Som ni ser är hästen böjd som efter en volt och hjälpgivningen verkar på samma sätt.

Den enda skillnaden är ju att hästen skall gå längs med spåret. Då skall ryttaren kunna visa vägen med vikt och framförallt yttertygel som visar vägen vid behov. Det absolut viktigaste är att hitta takt, balans och flyt. Det är också extremt viktigt att själv sitta i balans. Inner sittben skall belastas mer men samtidigt skall du också vara på väg rakt fram. Blicken mot målet!

Korrekt böjning är A och O i öppnan. För att kontrollera den är det ett bra tips att gå in i volter  och kontrollera böjningen och att hästen är eftergiven i innersidan. Var noga med att hela tiden behålla samma takt och balans genom öppnan och volterna.

 

I öppnan skall hästen röra sig på tre spår. Där inner bak och ytter fram rör sig på samma spår. Inner bak får alltså träda in under kroppen och bära vikt.

Där av den samlande effekten. En förutsättning för att kunna utföra en korrekt öppna är att hästen först är lösgjord. Eftergiven i innersidan och eftergiven i ryggen.

Man kan variera och använda sig av öppnan på flera olika sätt. Det vanligaste är att rida den längs spåret, men mycket bra är att rida öppnan innanför spåret, på medellinjen eller kvartslinjen.

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela