fiajungdalen.blogg.se

Första gången!

Publicerad 2014-09-30 22:13:33 i Allmänt,

Hej på er!
 
Så var den här tisdagen till ände oxå, dagarna går så himla fort nu. Jag samlade lite krafter å for iväg för att hålla lektion för M och T . Svettigt och jobbigt hopp pass för dom båda men väldigt väldigt nyttigt och givande. Lite kommunikationsproblem ifrån början men på slutet såg det super ut. Så himla fin häst det där och M gör det så himla bra. Inte det lättaste att gå från ponny till en jättehäst på 175 som dessutom inte är så gammal.Blir bra det där så småningom :)
 
Oliver skulle sen på scouterna så det vart en snabbis hem för å käka middag och sen lämna lilleman på scouterna då som sagt . Under tiden han var där så passade jag på att rida Lima. Testade henne på hackamore idag. Dels för att jag inte ville att hon skulle ha något i munnen och sen för att jag ville se hur hon skulle bete sig med det.
 
Lima har aldrig gått med hack tidigare. Gick jättebra att skritta från gården , rörde inte en min och gick lugnt med långa steg. Gick bra att skritta på korta tyglar oxå men sen när vi travade och hon kände minsta lilla man kramade i tygeln så kastade hon upp skallen och studsade. Höll mig bara så stilla som möjligt med en låg hand och drev henne framåt med stadig skänkel. Hon vart faktiskt riktigt fin och hade ett bra tramp i steget .
 
Jobbade mycket övergångar där jag var extremt noga med att enbart bromsa henne för säte och röst vilket fungerade alldeles ypperligt. Jobbade därefter med galoppen. Samma lika här med mycket övergångar och mycket förvänd galopp . Lite sämre kvalitet på galoppen , dels så böir hon ju spänd av mörkret och sen för att hon störde sig lite på hacket. Som sagt bara jag kramade lite grann i tygeln så satte hon sig på arslet. Då kan man tänka sig hur jävulskt avtrubbade en del hästar är när man ser hur ryttarna kan slita och dra i hacket utan att hästen reagerar.
 
Gör det med Lima och hon skulle slå en frivolt baklänges . Därför jag är så fruktansvärt emot att orutinerade ryttare ska sitta med skarpa bett. Vare sig det är ett skarpt bett som sitter inne i munnen eller på ett hack som har en enormt skarp påverkan på nacke och nos så SKA ingen orutinerad ryttare rida med det. Jag har bevittnat en ryttare som knäckte nosryggen på sin ponny med ett heackamore, ponnyn fick tas bort på plats omedelbart.
 
Det gör ont i mig och det skär i hjärtat när man ser ryttare som inte begriper sig på vad det faktiskt är dom kan orsaka sin häst för skador genom att bara ta hårt i ett hack , fatta då dom som drar eller rycker i det. Hemskt är det .
 
Bild lånad från Google
 
Man ska verkligen tänka efter både ne och tre gånger på vad man stoppar i hästens mun och framfröallt fråga sig själv om man klarar av att rida på det.
 
Lima skötte sig i alla fall väldigt bra överlag men det kommer i fortsättningen bara vara ett bett som jag kommer att skritta ut i skogen på då hon är på tok för känslig för skarpa bett. Vi håller oss till milda bett och mjuka händer.
 
Kvällen spenderas i soffan med fruktbricka och varmt vatten med honung i.
 

A new day

Publicerad 2014-09-30 09:15:01 i Allmänt,

Godmorgon! Den här förkylningen verkar aldrig vilja ge med sig , inte ens en liten gnutta. Jag blir helt slut och svettas som en gris efter att ha gått fram o tillbaka till stallet , det är typ 100 meter. Fy tusan , måste ha vart rena rama dengufebern som Thompan drog med sig hem .
 
Strunt samma , ny dag och jag har flera roliga saker att se fram emot den närmsta tiden , jag försöker tänka på det positiva i livet , känns som att man klarar av det negativa bättre då. Right :)
 
Lima är ute sen några timmar tillbaka, har till och med mockat innan jag skjutsade Oli till skolan. Kände att det var lika bra att göra det direkt medans jag orkade stå på benen. Har en förhoppning om att orka rida lite på min pålla här om några timmar . Men först ska jag ladda med en grötfrukost och lite satsumas :)
 
Ha en fin dag!
 
Foto: Melina Jäderblom

Kvällsmys i höstvädret

Publicerad 2014-09-29 21:42:56 i Allmänt,

Hej vännerna mina ! Internet tog å la av och har så varit hela dagen , själv så har jag legat halvt däckad av den här jäkla febern som tagit över hela mig. Tror aldrig att jag har varit så här förkyld, jo när jag bodde i Stockholm och hade 40 graders feber och lunginflammation men utöver det så är det här bannemig värsta gången.
 
Lima fick faktiskt vila hur illa det än är dagen efter en träning , men jag har verkligen inte orkat . Har vart alldeles svimfärdigt bara av att resa mig upp ur soffan. Gjorde en ren kraftanträngning och mockade och fixade mat åt henne . Oliver har lekt med en kompis så honom gick det ungen nöd på.
 
Fick ett glädjande samtal här på eftermiddagen oxå :) ska bli så himla roligt , på Onsdag får resten av er veta vad det är .
 
Dukade fram en fruktbricka och rykande varm oboy så här på kvällskvisten lagom till bra tv.
 
Vi hörs imorgon <3
 
 

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela