fiajungdalen.blogg.se

Hästfolk!!!!!

Publicerad 2015-11-07 18:14:00 i Min åsikt,

Hästfolk är ett släkte för sig , det ska gudarna veta. Jag är medlem i ett forum på FB där just ämnet häst diskuteras och i princip vartenda inlägg spårar ur. Folk kommer med personangrepp, påhopp och ordet djurplågare används väldigt ofta.
 
Varför blir det så här?
 
Är det för att vi hästfolk har en så otroligt stark egen vilja ? En egen syn på saker och ting och att dom som inte tycker och tänker som mig gör fel? Behovet av att hävda sig ?
 Är det för att vi är så passionerade av det vi håller på med att vi går igång på minsta lilla?
 
En del människor dom har verkligen ett behov av att alltid få berätta för andra att dom gör fel med sin häst, fel utrustning, fel foder, fel ridning och fel stallskötsel. Dessa människor är oftast så enormt inrutade i sitt egna tänk att dom inte kan tänka sig att andra ska göra på annat vis . I deras värld så är det så man gör annars far hästarna illa.
 
Vi alla vet att det finns 1000 tillvägagångssätt att sköta och rida en häst på. Allt från nybörjare till proffs. Det som skrämmer mig mest är hur fruktansvärt enkelt det är att skaffa sig en häst idag men utan att man har någon som helst kunskap om hästens basbehov. Det kostar ungefär lika mycket att rida på ridskolan 1 dag i veckan som att äga en egen häst idag (givetvis beroende på vad du gör med din häst ) .
 
Det finns ofantligt många hästar som idag säljs för en liten summa eller till och med skänks , och den som köper hästen tvivlar jag inte alls på att den verkligen älskar sin häst och vill göra allt rätt men i grund och botten så kan dom ingenting om hästens dagliga behov eller har inte ekonomi till att egentligen ha häst. Billigast är ju att skaffa den där hästen , det är uppehället som kostar .
 
Jag förstår att folk blir upprörd på dessa forum när folk ställer frågor som
 
- Vad tycker ni att jag ska göra, min häst är halt och jag har inte råd att ta ut en veterinär
- Min häst har börjat magra av men i mitt stall så ingår det bara en viss andel kilo hö, vad skulle ni gjort?
- Min häst väver och krubbiter och är jättestörig att hålla på med , vad ska jag göra ( oftast ger följdfrågorna svaret att hästen går ute 5 timmar per dag)
 
Folk skickar in bilder där dom sitter på en häst med en sadel man kan se ligger åt helvete fel, bett som sticker flera centimetrar utanför munnen eller som krullar ihop halsen och ägaren ifråga skriver - Titta vad fint min häst går , titta vad vi har utvecklats på två veckor .
 
Bäst är folk som lägger upp en video och skriver - Tycker ni min häst ser halt ut ? Jag tyckte den kändes oren igår när jag red , tror ni jag kan vara med på hoppträning idag? Och på videon kan man klart och tydligt se att hästen är halt.
 
- Min häst är så himla het och bråkig och har börjat blivit så tunn och tappat muskler , vad ska jag göra ?. Den går på 2 kilo havre om dagen och 7 kilo hö är en varmblodstravare.
 
Det här är bara exempel , finns hur många som helst , varenda dag och det skrämmer mig så inni bomben. Har man skaffat sig en häst då får man fan i mig se till att man kan grunderna till vad som en häst behöver i form av mat, utevistelse och hur utrustning ska sitta INNAN man skaffar hem hästen. Eller så ser man till att vara omgiven av kunnigt folk i det stall man ska stå. Så ja jag förstår att folk reagerar men varför måste man gå till personangrepp och totalt döma ut folk? Varför tror man att kunskapen ska sjunka in om man säger det på så elakt sätt som möjligt?
 
Jag kommenterar i princip aldrig dessa trådar , jag vet inte om det är troll som vill få igång folk eller om dom verkligen är seriös. Men jag låter mig inte provoceras av det och jag vet att även om jag skulle ge dom konkreta tips och råd så vill dom ändå inte ta till sig det. Det kan man lätt se då folk oftast reagerar väldigt starkt och trådskaparen i fråga då blir väldigt aggresiv , känner sig krängt och påhoppad och sen spårar det ur. I slutänden så hjälper det inte hästen ändå och det är den som blir lidande av människors okunskap.
 
Men sen finns det dom här som delar in oss alla hästmänniskor i olika fack. Vi har Tävlingsryttaren, NH folket, travfolket,hobbyryttaren, ridskoleryttaren osv osv osv Listan kan göras lång. Jag tycker dock att det är ganska galet att ha det så , jag menar vart ska man sätta sig själv för att passa in? Jag tävlar , fast på hobbynivå. Jag blandar kunskaper och förhållningssätt från alla dessa kategorier , så vart hör jag?
 
Vi är väl alla hästmänniskor. eller?
 
Jag är nog så som person att jag inte har några som helst problem med att se över gränserna, ta till mig av det jag tycker verkar vettigt och sållar bort det jag tycker verkar galet OAVSETT vem som säger det , oavsett folks typ av hästhållning eller filosofi. Jag bryr mig inte om det är en elitryttare/kusk/ nybörjare osv osv som kommer med tips och ideer, verkar det vettigt så är jag villig att testa. I den här sporten blir man aldrig någonsin fullärd.
 
Däremot så har jag en grund att stå på. Jag har en väldigt väldigt stark hästhållning i grunden och stark filosofi på vad jag anser är bäst för just min häst. För så är det oxå  alla hästar är individer och fungerar / reagerar på olika saker. Du kan inte rida alla hästar på samma sätt, alla kan inte äta exakt samma foder, alla kan inte skos på samma sätt, en del klarar inte av att gå ute i spöregn 14 timmar , en del vill inte ha täcken andra behöver det .
Jag tror på att man måste ha en grundsyn på hästhållning , kunskap om vad en häst behöver i grunden och sen utgå från hästen som individ och använda sig av sunt förnuft. Jag kunde inte bry mig mindre om Pelle har 3 olika täcken på sin häst när det regnar eller om Gösta har skydd på sin häst dygnet runt. Om Greta ger sin häst bara hö eller om hon ger den en massa tillskott. Jag bryr mig faktiskt inte ett skit om du har en uträknad foderstat eller om du har en svindyr sadel för 60 papp eller en billig begagnad för 500 spänn . så länge den inte gör illa hästen så får du ha vad fan du vill på din häst.
 
Folk retar upp sig så förbannat på vad andra gör med sina hästar. Det finns tre saker jag reagerar på och om jag ser att en häst far illa då reagerar jag och handlar därefter .
 
- Hästar som inte får mat och är tydligt vanvårdade
- Hästar som misshandlas
- Hästar som är tydligt halt men rids ändå
 
Men utöver det så lägger jag faktiskt inte så mycket vikt i vad folk gör med sina hästar. Jag vinner inte ett skit på att stövla fram till Lina och säga att - hörredu , fan vad illa du rider , din häst går på bogarna och ditt träns sitter illa.
 
Skulle Lina däremot fråga mig personligen - Hur tycker du att det ser ut och vad kan jag förändra så skulle jag ge tips utifrån den kunskap jag har och om jag inte hade den så skulle jag hänvisa till någon som har det.
 
För forum är jättebra , till en viss gräns. Du kan absolut få jättebra tips och trick, andras synpunkter osv men ibland så läser man frågan och frågan får 25 olika svar , det ena mer åt helvete fel än det andra och sen kommer det nån med ett vettigt svar men som är så där jobbigt för det är konkret och då genast blir den en besserwisser. För mig är det skrämmande att folk istället för att ringa och rådfråga en veterinär eller kunnig människa i sin närhet så sätter dom sig å frågar på ett forum där du kan få vilket jävla svar som helst.
 
Om min häst är halt då ringer jag å rådfrågar en veterinär , jag börjar inte med att fråga på ett forum om min häst är halt .
 
Om min häst är mager /faller ur och jag själv inte vet hur jag ska få bukt med problemet , då rådfrågar jag en veterinär eller hos en foderrådgivare. ( Brukar alltid finnas en utbildad där hästfoder säljs) . Jag frågar inte på ett forum där jag kan få sjuttielva svar varav en del skulle kunna vara rent skadliga för min häst.
 
Om nin häst börjar bete sig konstigt/ lägger till med nya olater så kollar jag upp utrustning-häst - mig själv- rutiner som ändrats. Därefter rådfrågar veterinär/ET/Tränare eller annan kunnig människa som känner till min häst. Jag skriver inte på ett forum å frågar där hälften svarar att hästen behöver stryk och nästa hälft svarar att hästen ska ställas ut på lösdrift, plocka av skorna och rida bettlöst.
 
Förstår ni vart jag vill komma?
 
Varenda hästägare ser sig som en expert känns det som och det dom gör med sina hästar är rätt och det du gör är fel. Har så sjukt svårt för den biten.
 
Lilla vän , jag har haft hästar i 40 år och så har vi alltid gjort och det har inte varit några större fel på dom.
 
Nä just det , utvecklingen har gått lite mera framåt på 40 år. I rest my case men gör så du på ditt vis å så gör jag på mitt vis. Okej?
 
Om du vill ha din häst barfota, på lösdrift, rida bettlöst, barbacka och utan täcke så är det absolut inget fel i det , det är din hästhållning och din filosofi men bara för att min häst står skodd, rids med både bett och sadel, står inne på nätterna och täckas i princip året runt så betyder inte det att min häst far illa på något som helst vis. Det innebär inte att jag är djurplågare trots att det tyvärr finns en stor klick människor som tycker det.
 
Vill du ge dina hästar örter ,healingbehandlingar , rida enligt ett visst mönster , slå på specialskor , eller vad det nu än må vara så gör det . Om du tror på den filosofin och din häst mår bra på det så är ju det fantastiskt men jag köper inte riktigt alla teorier men jag är absolut villig till att testa i sinom tid kanske. Jag tror nämligen inte på att byta sitt sätt att hålla häst på varannan månad allt efter vad forskare visar eller efter vad som är trendigt just nu. Det var det här med att ha en grundfilosofi , en grund på hur man håller häst och en grundkunskap om vad hästen behöver i grunden. En häst som i grund och botten har en ägare som har en vettig hästhållning år efter år och som justerar i små doser allt efter det behövs tror jag klarar av att hålla sina hästar friska och lyckliga. Hästar är trots allt vanedjur och dom gillar inte allt för mycket förändringar .
 
Min grund bygger på :
 
Mycket utevistelse, bra hagar
Bra skoning = duktig hovslagare
Bra foder anpassat efter individ
Varierad motion anpassad för individen = sunt förnuft
Bra tillpassad utrustning
Lugn hantering = lugna hästar
Sunt jäkla bondförnuft när det kommer till att se om min häst har ont,är sjuk,fryser,svettas osv
 
Det här är vad jag tror på , det är min hästhållning och min syn på en lycklig och frisk häst och inga nya teorier eller forskningar i världen kan få mig att ändra min grundhantering och hållning , men som sagt givetvis så tar jag till mig om nån har ett förslag på ändring om det kan vara till det bättre men bara för att Karin nu läst att det är skadligt för hästarna att stå på spån och det enda rätta är halm så kommer jag inte att byta till halm nästa vecka , för min häst fungerar väldigt bra på spån ,
 
Igår läste jag en tråd som handlade om hästen hade skydd på benen i hagen eller inte. Jag säger bara HERREGUD , hur kan en tråd om en sån simpel sak generera 300 kommentarer där det skreks om både djurplågeri och personangrepp ? Varför måste hästmänniskor alltid dra det så till den yttersta spetsen istället för att bara svara på frågan . Ja min häst har skydd i hagen , därför eller Nej , min häst har inte skydd i hagen då den inte behöver det. Sen räcker det där liksom , man behöver inte börja gasta om att det är djurplåger för att hästen går med skydd och att personen i fråga ska anmälas för vanvård. Jisses säger jag bara.
 
Bitvis har mina hästar gått med skydd ute i hagen , om behovet har funnits . Lima tex trampade av sig skor och sparkade på sig nya sår vara och varannan dag första vintern jag hade henne. Då åkte både boots och skydd på runt alla fyra, vill minnas att Basen hade detsamma. Jossan gick med boots ett tag då skorna rök . Det är ju inte för att plåga hästarna , snarare tvärtom så behövdes det för att förhindra skador. Skor som trampas av i tid och otid skadar hovarna, broddtramp på benen kan resultera i halta hästar. MEN om man har skydd på hästarna så gäller det ju att man håller koll så att skydden och benen hålls rena och att man noterar om hästen skulle få skavsår osv.
 
Vissa i tråden menade på att om en häst behövde skydd för att undvika skador i hagen så skulle hästen tas bort då den var så felbalanserad och skulle inte bära ryttare. Alltså snälla? Kan man inte bara tänka utanför sin lilla bubbla i det läget. Om man inte behöver skydd och inte vill använda det så är ju det toppen. Alla strävar väl efter att slippa ha saker på sina hästar i onödan men ibland så behövs det lite hjälp på vägen .
 
I dagens läge så går inte Lima med skydd och hon slår inte på sig eller trampar av sig skor och överlycklig är jag för det . Men skulle behovet uppstå så skulle jag inte tveka att dra på skydd och inte fan skull ejag känna mig som en djurplågare för det.
Min extremt plågade häst som har både skydd runt om , huva,bett,ländtäcke OCH graman. Fort ring djurskyddet!!!!
 
Samma sak med täcken. Herrejävlar vad folk går igång på en så simpel sak som om man täckar sin häst eller inte. Om du anser att din häst inte behöver täcke så är det ju återigen jättebra . Din häst kanske inte rids speciellt mycket , står på lösdrift eller har hagkompisar som sliter sönder alla täcken. Men min häst rids och tränas för tävling , hon rakas för att inte bli svettig och hon är i grunden en väldigt frysen häst som vid regn oavsett temperatur står å spänner sig och får ont i rygg och länd. I min värld så är det mest humant då att lägga på henne täcken så hon håller sig varm och torr. Sen om det är naturligt eller inte det skiter jag fullständigt fan i. Det är inte naturligt att hålla hästar i fångenskap över huvud taget , det är inte naturligt att rida på dom och bla bla bla man kan ju dra det hur långt som helst. Min häst har täcken för jag anser att hon behöver det och det hjälper henne att hålla sina muskler varm .PUNKT.
Sjukt plågad häst i spöregnet
 
 
 
Återigen så är det här hästmänniskor i ett nötskal . Deras filosofi är rätt och det krigas in i det sista för att få sista ordet sagt. Jag förstår inte hur man orkar lägga så enormt mycket energi på om nån annan har täcke på sin häst eller inte för att ta det som exempel. Skit i andra och sköt sig själv tycker jag är ett ganska bra ordspråk inom många aspekter.
 
Jag tycker långt ifrån att den hästhållning och ridning jag ser hos många är rätt enligt min filosofi och jag skulle själv aldrig någonsin utsätta min egna häst för det , MEN så länge hästen inte vanvårdas/misshandlas så anser jag att det inte är min ensak att lägga mig i. Jag kan säga min åsikt och hur jag ser på saker och ting om någon frågar men jag tänker inte stånga mig blodig för att nån annan ska tycka lika som mig, där är skillnaden på folk och folk. Så här gör jag och det här mår min häst bra av ta till dig det eller skit i det.
 
Ni kanske kommer ihåg att jag skrev att jag hade blivit uthängd tillsammans med en annan tjej i en blogg för nåt år sen. H*n som driver den bloggen är ganska ung och har inte så lång erfarenhet av hästar men det är en person med väldigt starka åsikter. Jättebra tycker jag att man har sina åsikter och gör det man tror på, MEN problemet med den här åsiktsmänniskan är att det inte finns så mycket belägg för det den skriver.
 
Ett exempel var det här med bett. Personen ifråga tyckte att alla vi som red med bett på våra hästar var dum i huvudet mer eller mindre och djurplågare och framförallt okunniga då vi alla kunde lära oss att rida på bettlöst om vi bara ansträngde oss.Bettlöst som h*n hyllade var hackamore och sidepull. Det enda bett som ansågs okej för den här bloggaren var mjuka bett som nova .
 
 
Alltså hjälp kände jag här , ALLA hästar fungerar inte på bettlöst så jävla enkelt är det oavsett om det är Jens Fredriksson som rider eller Ulla som tränat NH i hela sitt liv. Om du sitter på en tävlingshäst och ska hoppa 1.60 hinder så handlar det om millisekunder på att du ska få tillbaka din häst ibland för att du inte ska krascha. Prova gör det med ett sidepull säger jag bara . Kom nu inte å säg att det behövs mer markarbete för att få en lyhörd häst. En häst som hoppar 1.60 är troligtvis fruktansvärt lyhörd och välriden på alla dess sätt och vis för annars skulle den inte kunna befinna sig på den nivån.
 
Hon ser ju sjukt plågad ut på den här bilden , borde ha lärt mig rida på bettlöst istället, fast vänta , om jag hade haft bettlöst så hade jag nog hamnat utanför framhoppningen eller i någon annans hästs bakdel
 Men det gick bra ändå trots missbruk av både martingal,bett,huva och spö
 
 
Jag har sutiit på hästar som jag kunnat rida i bara grimma och grimskaft alla gångarter, som lyssnat fantastiskt fint på säte och röst , men ställ fram ett hinder och hästen vart som förbytt. Bettet blir aldrig hårdare än handen som håller i tygeln och då spelar det ingen roll om det är ett novabett eller kimblewick. Hackamore för den delen som är ett av det starkaste bett du kan rida på och som kan orsaka enorma skador på hästen , jo men det ansågs vara ett snällt bett.
 
Eller att travhästar var kass, det gick inte att rida på dom ordentligt då dom bara var skumpiga och allt vad det var . Personen själv ifråga hade ridit travare en gång . Klart att det är mycket mera jobb att få en travhäst ridbar då den är avlad för nåt helt annat men det går , med kunskap och träning så går det alldeles utmärkt. Min Jossa var ett lysande exempel på det och min vän Josefine med sin Bellie som gjort ett ´helt enastående jobb med sin travartjej. Finns mängder av travhästar som blivit omskolade till riktigt fina ridhästar i hela vårt avlånga land.
Själv så har h*n en 22 årig bruksnordis . Jag förstår att man då tycker att andra hästar i synnerhet travhästar är skumpiga. En bruksnordis sitter du som i en soffa på .
 
Min kassa travhäst
 
H*n hade allvarliga problem med folk som använde både huva och martingal på sina hästar då detta var ett missbruk och det var synd om hästarna som plågades med dessa attiraljer.
Så här ser en förstaklassens plågad häst ut dagen före tävling. Jag vet , jag borde skjutas på fläcken
 
H*n hade även en hel del synpunkter på tävlingsryttare. Hur alla dessa tävlingsryttare förstör sina hästar , ser ner på andra ryttare och är dåliga förebilder för alla yngre ryttare då dom sätter en sån press på dom. Det var här jag drog en djup suck och bestämde mig för att bara läsa bloggen när jag har tråkigt och behöver roa mig med att läsa svarskommentarerna h*n får.
 
Superbra med åsikter , det gillar jag . Men bloggaren är benhård med att dennes sätt att göra och sköta sin häst på är det enda rätta och alla vi andra gör fel och plågar våra hästar. Trångsynt kallar jag det. Medans dennes häst får traska runt med mulen där den vill när den rids , äta en massa havre , stå på ouppblött spånpellets , slippa bett men gå med en illa inpassad sadel och stå otäckad i spöregn så låter jag min häst gå med täcken anpassad efter väder , ridas i en bärig form med utrustning som passar på min häst , sova på en tjock spånbädd med foder anpassad efter hennes behov. Ve och fasa hon har dessutom gosiga back on track skydd på benen inne på nätterna . Vilken sann djurplågare jag är ;)
 
Jag ser inget fel i att h*n tar hand om sin häst på det här sättet, för hästen ser inte ut att må dåligt det som jag kan bli irriterad över är att jag ska bli utpekad som djurplågare för att jag har valt ett annat sätt att sköta min häst på som strider mot dennes filosofi. Jag säger bara HÄSTFOLK!
 
Jag tror den här tjejen är väldigt lycklig och välmående trots att hon inte får gå på vare sig lösdrift eller bettlöst. Precis som jag tror att hästar på lösdrift i flock , barfota oxå är väldigt lyckliga välmående hästar.
 
Jag tror att vi behöver kliva utanför våran så inrutade ram och inse att mitt sätt kankse inte är det bästa och enda sättet att hålla häst på . Jag behöver inte ha rätt till 200 procent när det kommer till hästar , andra kan få ha rätt att göra som dom själv vill oxå.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Anna

Publicerad 2014-11-11 16:58:38

Jösses vilka människor det finns:O Jag har tyvärr också läst på vissa FB-sidor om denna sk. misshandel av hästar som har bett, går skodda, går med täcke osv. Är ju helt makabert!!


Min nuvarande häst vill INTE ha täcke på sig i om det inte är väldigt kallt, regnar eller snöar mycket eller är halvstorm ute annars tuggar sönder det ....om han har det i onödan!! Tur för mig att han är en tålig häst;) Min förra häst däremot fick ont i ryggen så fort regnet var på G!! Hon hade regntäcke så fort det var risk för regn. Och benskydd + boots i hagen vintertid när hon hade broddar....och fullkomligen strimlade dessa!! Men hellre skydden än benen säger jag bara!!

När ska människor lära sig att alla hästar är olika och har olika behov vad gäller skor, utrustning, klippning och annat!! Man blir så himla matt av att läsa vissa bloggar och på vissa FB-sidor! Att alla hästar kan ridas bettlöst och alla hästar kan gå utan skor!! WHATA???

Lite ödmjukhet och förståelse skulle inte vara så fel för vissa människor!!

Min nuvarande häst går på lösdrift, oklippt och täcke vid behov, oskodd sommartid och skodd vintertid med brodd, fri tillgång på hö MEN det för att det passar honom!! Det passar INTE alla hästar att gå på lösdrift eller ha fri tillgång på hö!! Min förra häst hade det INTE funkar på då hon var alldeles för känslig. Det bästa är ju att se vad som passar den enskilda hästen och utgå från dens behov:D

Mycket bra inlägg!!

Mvh Anna & Tabasco:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela