fiajungdalen.blogg.se

Hållbara hästar

Publicerad 2015-11-15 13:16:00 i Min åsikt,

Ett mycket intressant ämne tycker jag är det här med hållbara hästar, hållbarhet. Hur vi bygger upp våra hästar för att dom ska hålla för det vi vill använda dom till . Att bygga upp en häst från grunden är otroligt viktigt och att hästen får arbeta sig upp i kondition och styrka i lagom takt. Att bygga upp en häst tar lång tid och gör man det inte på rätt sätt, tja då är risken ganska stor att dom går söder på tok för tidigt.

Det finns på tok för många ryttare som harvar runt dag ut och dag in i djupa, tunga underlag på en häst som inte jobbar rätt någonstans och sen blir dom brydd att hästen går sönder eller skyller på dåligt hästmaterial.

 Stopp och stanna, Ta ett djupt andetag, ta ett steg tillbaka och kolla vad ni håller på med innan man skyller på otur eller dåligt hästmaterial. När häst efter häst går sönder och får tas bort så handlar det nog inte bara om otur längre. Det handlar om brist på kunskap och kanske till och med brist på viljan att lära sig. Alla är bäst, fast på sin egen gårdsplan.

En sak som bekymrar mig och förbryllar mig är Varför. V A R F Ö R, rida runt runt runt runt runt runt runt runt runt i dessa  djupa underlag dag ut och dag in? Nöta samma saker och använda samma muskler dag ut och dag in?Varför vågar sig folk inte ut med sina hästar på hårt underlag?

“Men min häst går sönder av att trava på asfalt, det är inte bra för hästar att gå på asfalt för det sliter på lederna "

NEJ, din häst går inte sönder av att trava på asfalt. Att trava på asfalt är bra för din häst, och för alla andras hästar också för den delen. Hårt underlag är BRA för hästen. Men lagom är alltid bäst. Varierat är bäst. Och att successivt vänja in hästen är bäst. En häst som aldrig rört sig på hårt underlag kan inte ut och trava en halvtimme på asfalt, det är klart den kommer känna av det. Medan en häst som dagligen skrittas på hårt underlag kommer fixa det utmärkt. Risken att hästens leder tar stryk är betydligt större om man alltid harvar runt på en mjuk ridbana .

MEN, viktigt att poängtera,  Inga underlag i världen kan rädda hästarna om de inte jobbar rätt. Då spelar det ingen roll hur duktig du är på att variera underlag och vara noga med att din häst går lindad med back on track paddar.


Om inte  hästarna rids i balans och rätt så kommer hästens ben och kropp ta stryk och slutligen – gå sönder. Jag tror att vi hade kunnat rädda många hästar om vi lärt oss detta tidigare. Om vi lärt oss att rida i balans och rätt form och inte “gå-på-tygeln-fenomenet” där hästarna kröker på nackarna men fortfarande har sänkt rygg och bakbenen i en annan kommun.

Hästar är känsliga djur och hästarna går sönder om vi inte gör rätt när det gäller det här med att rida dom rätt  Och nej. När ni är inne på häst nummer 3 som ska avlivas för att ni harvat runt i samma paddock i flera månader på en häst som springer med huvudet rakt upp och ryggen sänkt, nej då har ni inte otur. Då har ni inte tillräckligt med kunskap och då kanske ni ska ta reda på mer saker innan ni skaffar er ännu en ny häst, eller? Man kanske inte kan sitta å hoppa 1.30 på en häst som inte blivit riden i mer än 2 månader eller man kanske inte kan sitta å utföra svåra rörelser på en häst som knappt kan trava i balans och bärighet. En hsät som vilat i tre månader efter en skada kan man inte ut å tokgaloppera på , en häst pallar inte att hoppa fllera dagar i veckan år ut och år in. Dom håller inte för vad som helst.

Tänk på att rida hästarna i rätt form, varierat underlag och skynda långsamt, Rom byggdes inte på en dag.

Ut och jobba på. Variera men var noga med att ha hästarna i rätt form, annars tar de stryk även av de bästa underlagen som kan erbjudas idag och anpassa ridpassen efter hur hästens kondition har byggts upp.

 

 

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-02-02 20:08:23

Det bästa inlägget du skrivit so far! Önskar att fler människor kunde dela denna syn på hästhållning.

Svar: Tack :) ja , ganska så många önskar man ;)
Fia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela