fiajungdalen.blogg.se

Min fina vita pålle

Publicerad 2014-08-31 22:10:49 i Allmänt,

Idag tog jag mig äntligen upp på min fina lilla vita pålle. I mjukisbyxor och dressyrsadel tog vi oss en joggingrunda i mörkret. Försökte först med vägen förbi getterna men aldrig i livet sa Lima och jag kände inte för att ta en diskussion med markägaren igen så när hon gick fram några steg så vände jag å red till rundbanan istället.
 
Fokuserade på min sits, stark överkropp mjuka stadiga händer och vikten i stigbyglarna, sitta på hennes bakben och få henne i uppförsbacke. Fungerade skitbra och hon var riktigt fin att rida idag. Massa massa övergångar och tempoväxlingar , växlande mellan lättridning och nedsittning.
 
Fokuserade på att ha henne rak i dag och hon jobbade som sagt väldigt fint igenom hela kroppen . Mycket galoppövergångar samt förvänd galopp i en låg form där jag vände tygelfattningen till körfattning för att inte kunna bli stark i handen och jobba med benen istället.
 
Sjukt nöjd med min pålla idag som var fin trots mörkret och den lite trevsamma starten.
 
Knät göt skitont men det är inte mer svullet och jag vet ju att det kommer göra ont, jag har ju vart med om det här en gång redan så jag vet att det bara är att bita ihop.
 
Foto: Jennifer Karlsson

Fälttävlan - Det skär i mitt hjärta

Publicerad 2014-08-31 14:03:43 i Min åsikt,

Har legat å kollat på repris från gårdagens fälttävlan , terrängdelen och jag kan inte annat än säga att det skär i mitt hjärta , det gör ont i hela mig när jag ser hur det slits å dras i hästarnas munnar och hur sporrarna bitvis hackas in i sidorna på dom.
 
Jag har alltid älskat fälttävlan, har tävlat det själv för många år sen och jag skulle mer än gärna tävla det igen men med lite mer öppna ögon än för några år sen så kan jag inte låta bli att må dåligt och tappa kärleken till den just den grenen. Hästarna älskar verkligen det dom gör, det är det inget snack om för du skulle inte få dom att göra det dom gör om dom inte hade viljan själv. Viljan att göra det vi ber dom om. Men fy faan för hur illa det ser ut.
 
Ryttare som fullkomligt sliter och rycker fruktansvärt hårt i tyglarna, hamnar i obalans och fortsätter att rycka och dunsa på hästen .
 
 
 
Fälttävlan i sig är ju en grymt hård sport och det förekommer väldigt många olyckor med döden som utgång för både häst och ryttare. Borde sporten förbjudas? Är det djurplågeri?
 
Jag anser inte att sporten ska förbjudas , däremot så behöver det fortsättas göra kraftansträngningar för att förbättra sporten , minska olyckorna och förbättra ryttarna. Djurplågeri tycker jag inte heller att det är , fälttävlanshästarna är oftast dom hästarna som håller allra bäst långt upp i åldrarna, dom tränas väldigt allsidigt och dom är väl förberedd för sin uppgift. Dom tas otroligt väl omhand om står ständigt under uppsikt för att förhindra förslitningar osv.
 
Så sporten i sig ser jag inget fel med och det var inte det det här inlägget skulle handla om utan det jag har så svårt att förstå och det som gör ont i mig att se är dessa hårda händer , det sågas och slits och oftast är hästarna skarpt betslade . Nä fy fan
 
 
 
 
 

Redan söndag

Publicerad 2014-08-31 09:21:50 i Allmänt,

Tiden den går allt annat än sakta i alla fall, det är redan söndag och en ny vecka gryr snart. Så God morgon:)
 
Gårdagen spenderades först några timmar i njurunda för att heja på Jennifer som hoppade två klasser på sin fina fux. Andra rundan var riktigt bra ridet och jag tror vi alla åkte hem nöjda och glada. Nöjdast var Oliver som fick stanna på Max å käka burgare och milkshake. Är det lördag så är det . Jag har fortfarande dispens på helger från den annars låga kaloriintaget som är på vardagarna så det vart lite skräpmat för mig oxå. Jösses vad hungriga vi var.
 
Oliver försvann fort till några kompisar när vi kom hem så jag passade på att lägga benet i högläge å sova. Tänk att det kan vara så gudomligt skönt att sova mitt på dagen . Borde införas middaslur på jobbet. Oliver fortsatte att leka med kompisar hela eftermiddagen och dom har så himla kul tillsammans. Jag är så glad at vi bor som vi gör där ungarna kan vara ute utan att man ska vara orolig för bilar och liknande. Här har vi skog å mark där fantasin kan flöda fritt och det främjar utebehovet och inte bara sitta inne å spela data. Nä ut i naturen , bygg kojer å leka kurragömma, tagen å gud vet allt dom leker. Betydligt nöjdare och friskare barn tror jag man får av det.
 
Sen bor vi alla nära varandra så dom kan springa runt till varandra lite hur som helst och leka på varandras gårdar, helt perfekt.
 
På kvällskvisten kom ju älskade sambon hem som befunnit sig ute till havs i en vecka för att segla så jag fixade ihop lite baguetter och ost å kex , tog med oss ena grannen å Olivers kompis å begav oss ut på en runda runt Alnö med båten. Så himla fint med alla marschaller och eldar som lyste upp våan fina Ö. Nu är det officielt slut på sommaren. Känns fruktansvärt trist att vi nu går med stormsteg mot kylan . Uscha.
 
Vädret man vaknar upp till idag är höstgrått och regnet hänger i luften. Jag ska försöka ta mig ut på en lugn ridtur på Lima under dagen och bara jogga henne i alla gångarter. Känna av både henne och mit knä . Men förutom det så blir det till att mysa här hemma, tända lite ljus å gosa ner sig i soffan . Det är ju söndag :)
 
Imorrn drar en ny arbetsvecka igång och tränings schemat trappas upp lite , maten skärps och hästen ska tränas.
 
sommaren är snart ett minne blott

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela