fiajungdalen.blogg.se

Hallå där

Publicerad 2013-09-30 22:36:29 i Allmänt,

Tog ju en paus och for till Naggen med min älskade lilla familj. Myspys och väldigt trevligt med nära och kära.
 
Lima då, hon vilade lördag och söndag. Gårdagen innebar ju stallbyte. Det var hemskt vemodigt att plocka ihop alla sina saker och flytta från gården. Kommer bli skit tomt att inte stå tillsammans med min Mysa.
 
Hur som helst så försökte jag få ihop alla mina grejer på ganska mycket mindre yta än vad vi har haft, ni förstår att det inte går sådär skitbra va? Jajja man får försöka organisera och meckla lite så blir det nog bra i slutändan.
 
Idag tänkte jag att hon skulle få jobba i linan en stund. Jag anade ju att hon skulle ha en hel del överskottsenergi. Mycket rktigt. Hon studsade ut genom stalldörren. Hann inte komma mer än ner till padocken så exploderade hon i ett rasande bockscenario. Lägg till att hon verkligen skriker medans hon gör sina härliga krumbuktsprång.
 
Så småningom lugnade hon ner sig såpass att det gick att försöka jobba med henne. Fick ändå påminna henne om att jag är en människa och mig får man inte gå över. Skritta var nåt som var ofantligt svårt idag och hon visade verkligen prov på sitt humör och mitt tålamod.
 
När skritten fungerade så fick hon smyga upp i trav, jag fick fokusera väldigt mycket på att hålla henne i lugn trav och slutligen så kunde hon jobba med sänkt huvud, höjd rygg och långa steg.
 
Där gav jag mig och släppte ut henne till Dogge igen.
 
Har grejat å donat lite i stallet idag igen och försöker komma på plats.Antar att det tar ett tag innan man får ordning.
 
 

Favorit i repris- Min syn på unghästar

Publicerad 2013-09-29 08:20:00 i Min åsikt,

Nu sticker jag ut hakan lite för mycket kanske , men det här är MINA åsikter, alla är fri att tycka och göra precis som dom vill men här är mina tankar och som sagt mina åsikter. Jag syftar inte på någon speciell i texten utan det är överlag vad jag ser,hör och tycker. Känner man sig träffad så kanske man ska tänka över sitt beteende.
 
Unghästar i all är, det är det roligaste jag vet att hålla på med och det är i stort sett det jag har haft och jobbat med ända sen jag var ganska liten. Jag har ingen skolad utbildning för unghästar men jag har jobbat med otroligt många duktiga unghästtränare/utbildare och fått lära mig av dom samt en hel del eget sunt förnuft.
 
Jag tycker det har blivit på tok för många okunniga föräldrar som köper unghästar till sina barn, på tok för många tonåringar som hanterar unghästar och på tok för mycket vuxna som inte förstår vidden av grundridning av unghästar, det ska gå så jäkla fort allting.
 
Många föräldrar tycker nog oftast att deras barn är lite bättre och kunnigare än vad dom är, därav inhandlas en unghäst som knappt är riden , billigt och bra och så har ju ungen nåt att utvecklas tillsammans med. Problemet börjar ju när den lilla unghästen börjar på att testa gränser och ryttaren inte har erfarenheten och kunskapen att guida ponnyn/hästen rätt. Många hästar börjar då att protestera, antingen med att bocka eller resa sig och plockar man inte bort det beteendet på en gång, då blir det farligt, då tar hästen över och dom sätter det i system.
 
En del dom försöker med våld att bryta ett negativt beteende, upprepade spörapp,slag,ryck i munnen,kraftiga sporrningar osv osv. Givetvis kan man ibland måsta ta till skarpa metoder, du kan behöva rappa till en häst eller ta i dom ganska ordentligt men det jjag pratar om våld det är dom som verkligen dänger sina hästar eller rappar sina hästar onödigt många gånger eller onödigt ofta.
 
 
 
Sen handlar det givetvis om vad för häst man sitter på , vilket psyke dom har. En lättstressad häst är det totalt meningslöst att ens höja rösten åt, bara att hela tiden lugnt men bestämt visa vad den ska göra. En tuff häst som däremot bestämt sig för att den bara ska göra så för att komma undan, dom kan man behöva ryta i åt ordentligt och vara lite hårdare, men som sagt aldrig någonsin låta humöret övergå till våld, då har man ändå tappat respekten av hästen.
 
Om man har en erfaren ryttare ifrån början när hästen rids in och utbildas , då kommer man inte till såna lägen där man får en häst som protesterar genom att bocka eller resa sig.
 
Det tar lång tid att rida in en häst, det tar lång tid att få en häst utbildad och välriden. Det måste få ta tid, dom måste få vänja sig i lugn och ro med bett,sadlar och att ha en ryttare på sig.
 
Grundridningen på en häst är ju A och O. Slarvar man med den så kommer det att bita en i baken tids nog ändå, eller så får nästa ryttare ta tag i problemet.
 
Många har tyvärr så jäkla bråttom med allting, vissa hästar accepterar det , andra inte, man kan inte göra på samma sätt med varje häst, alla är dom olika. Men det viktigaste är ju att man hela tiden är lugn och konsekvent, låter hästen få vänja sig och LÄRA sig.
 
Det funkar inte att man tråcklar in ett bett i käften på en unghäst och sen bara tror att den ska förstå vad man menar när man drar i den där metallgrejen, när den inte gör det , ja då kan man inte börja rycka slita och dra och tro att den ska fatta mer för det. Man måste ju visa hästen och ge den en chans att förstå.
 
Man har sett på tok för många skräckexempel på unghästhantering, hantering överlag. Om man inte rider,tränar och utbildar hästen så kan man inte tro att den ska bli välriden och snäll heller. Det gäller ju att hela tiden visa och lära, lugnt och metodiskt.
 
Kan man inte själv, så snälla för guds skull, eller rättare sagt för hästens skull TA HJÄLP AV EN KUNNIG TRÄNARE ELLER PERSON. En rädd och osäker häst är minst lika farlig som en häst som har fått tagit över ledarrollen.
 
För så är det , hästar blir farliga i fel händer, det är stora tunga djur som man inte bara kan lalla på med och tro att det ska bli så bra. Vill man ha en ridbar häst måste man träna den till det oxå.
 
Yngre tjejer tror ofta att en bra unghästryttare är en ryttare som är orädd och håller sig fast även i dom värsta luftsprången, men för mig är en bra unghästryttare någon som får såna situationer att inte ens uppstå. Någon som jobbar rätt med hästen från start och får den trygg och samarbetsvillig, så ägaren enkelt kan ta över när hästen lärt sig vad den skulle.
 
Många yngre ryttare tycker dessutom att det är coolt att ha en häst som stegrar eller bockar och ursar på träningar eller tävlingar, där dom kan visa att dom minsann sitter kvar och är duktiga. Det är inte ett dugg coolt den dagen hästen faktiskt reser sig ordentligt och slår runt. Är flera ponnytävlingar jag varit på och man ser några som triggar sina ponnysar, trycker med skänkel och drar i tygeln för att få dom att stegra....vad är syftet undra jag då?
 
Sen att man kan lära sin häst att stegra på kommando, det säger jag ingenting om , så länge man gör det under kontrollerade former och på en häst som i grund och botten lyssnar på sin ägare/ryttare. För har man en het häst som kanske lättar i ridningen emellan varven så är det inte direkt smart att uppmuntra det beteendet, då skapar man sig ett problem.
 
Att skaffa sig en unghäst när man inte är så kunnig eller inte har kunnigt folk omkring sig är inte direkt en investering, det kostar pengar att utbilda en häst och vet man inte riktigt själv hur man ska göra , ja då blir det ännu dyrare i längden. Många ser den där summan som hästen kostar att köpa in och tycker att det är jättebra, då kan ju ungen ha en häst i jättemånga år och så är allt frid och fröjd.
 
Det många föräldrar inte tänker på är att unghästar hela tiden växer och ändrar sin muskulatur, den sadeln man hade för ett halvår sen kommer inte att ligga bra om några månader, det är dyrt att byta sadlar, tänderna ska kollas med tätare kontroller än med en vuxen häst, utbildningen kostar om man inte kan göra det själv, TIDEN. Vill man komma ut å tävla snabbt så är ju inte direkt en ung outbildad häst det bästa oavsett hur fin stam den har och hur bra den hoppade på löshoppningen.
 
Tid , tålamod och kunskap är bland det viktigaste att ha i ryggsäcken när man jobbar med unghästar. Bakslag kommer alltid men det gäller ju då att man kan lotsa sin häst ur dom på ett bra sätt.
 
En trygg häst är en bra häst.
 
 

Tävling och Träningset

Publicerad 2013-09-28 16:11:00 i utrustning,

Några av er har önskat bilder på mina schabrak och luvor som jag använder vid tävling.  Dessa är mina tävlingsset
 
Glen Gordon Crown Gold schabrak och Huva
Mitt enda dressyr schabrak till tävling :) som ni ser än så länge oanvänt, från Ullared
Rosa HV Polo schabrak svart huva med silverdetaljer och strass
JW schabrak som går att kombinera med marinblå GG huva, marinblå hööks huva eller röd Glen Gordon huva
 
 
Schabrak och huva från Chess
 
Glen Gordon schabrak med extra bling , funkar till chess huvan och den svarta med bling
 
RBH Premium schabrak funkar med schockemöle huvan
Egendesignat från Exclusiv , sponsor set från Ahlms Bygg
 
Tränings set för hoppträningar
 
Protector Schabrak och huva
Protector schabrak samt marin huva från Hööks
Glansigt schabrak från Börjes samt huva från Haglunds
Set från Hööks
 
Har ni någon favorit av dom här, nåt set ni skulle kunna tänka er att ha?
 
 

Om

Min profilbild

Fia

Hej och välkommen till min blogg. Jag som driver FiaJungdalen är en glad tjej som hunnit fylla 30 hela år. Har två söner födda 2007 och 2015 . Bor tillsammans med min fina Sambo på Alnö utanför Sundsvall. Här hemma finns även dom två lapska vallhundarna Traj och Elton. katten Gizmo och mina två hästar Lima och Iris. Jag har haft häst sen jag var pytteliten och hunnit med att jobba som beridare och tävlingshästskötare både i Sverige och utomlands. Jag har till största del endast haft unghästar som jag ridit in och utbildat själv men även haft en hel del projekthästar som sålts . Lima som jag har idag var tänkt som projekthäst men hon kommer att få stanna och tanken är att vi ska bli ett fint tävlingsteam. Har ni några frågor så tveka inte att höra av er till mig .

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela